Nye regler for boligskat – forstå dem

26 November 2020 Camilla Skøtt

editorial

De har været længe undervejs de nye boligskatter. Faktisk skulle systemet ha’ trådt i kraft allerede i 2021, men it-problemer har udskudt hele molevitten til 2024. Aner du ikke, hvad vi snakker om? Så læs med, og bliv klogere på din (fremtidige) boligskat.

For nogle år tilbage opdagede Skat, at en lang række boligejere havde betalt for meget i boligskat. Fejlen blev naturligvis rettet med tilbagevirkende kraft, og de berørte fik deres penge igen – og samtidig blev man enige om at udvikle et mere holdbart system, der skulle gøre det lettere at vurdere ejendomme fremadrettet.

Det nye system skulle være trådt i kraft i 2021, men it-problemer umuliggjorde det, og derfor kan vi nu se frem til nye regler for boligskat i 2024.

Hvad er boligskat?

For at forstå hvorfor der overhovedet skal laves nye regler, må man forstå selve konceptet boligskat. Det er en skat, som alle boligejere – uanset om det er et hus, en ejerlejlighed, et sommerhus eller en andelsbolig, der ejes – skal betale til henholdsvis kommune og stat.

Boligskatten kan inddeles i to: Grundskyld (også kaldet ejendomsværdiskat) og ejendomsskat.

Hvor førstnævnte betales til den kommune, du er bosiddende i, skal sidstnævnte betales til staten, og det sker automatisk via din trækprocent, når du betaler skat.

Vil du vide, hvor meget du betaler i ejendomsskat, kan du tjekke din årsopgørelse, hvor det også gerne skulle stå, hvordan skatten er beregnet. Vil du derimod vide, hvor meget du betaler i grundskyld, er det nødvendigt at gennemgå dine fakturaer for det sidste år – kommunen sender nemlig en regning to gange om året, så du kan betale, hvad det koster.

Har du endnu ikke investeret i en bolig, men vil du gerne vide, hvad du kommer til at betale for et givent hjem, kan du med fordel læse denne artikel på husblog.dk, der dykker mere ned i emnet.

More articles